Naar hoofdinhoud Naar footer

Ledenmiddag: haal meer uit het werken met Omaha System

Datum/tijd

Dinsdag 15 oktober 2024 van 13.00 uur tot 17.00 uur

Continuïteit en kwaliteit van zorg, daar gaan we samen voor. Omaha System helpt de stappen van het zorgproces op een geordende manier vast te leggen. We willen immers dat voor alle zorgprofessionals duidelijk is welke hulp de cliënt nodig heeft en wat er speelt. Dit zorgt voor naadloze, continue zorg. Maar er is meer! Het helpt ook om de kwaliteit van zorg te verhogen. Leer hier meer over op onze ledenmiddag in Amersfoort.

Locatie

De Eenhoorn (tegenover Amersfoort Centraal)

Barchman Wuytierslaan 2

Programma

  • 13.00 – 13.30 uur: Ontvangst met koffie en thee 
  • 13.30 – 13.45 uur: Welkom door Pieterbas Lalleman, voorzitter   
  • 13.45 – 14.15 uur: Waarom vaktaal belangrijk is voor het werk van verpleegkundigen en verzorgenden.
    Dr. Jessica Velthuizen, verpleegkundige en onderzoeker Proactieve zorg voor thuiswonende ouderen Hogeschool Utrecht 
  • 14.15 – 15.15 uur: Workshopronde 1 (kies uit 4 workshops)  
  • 15.15 – 16.00 uur: Pauze 
  • 16.00 – 17.00 uur: Workshopronde 2 (kies uit 4 workshops)

 Meld je aan

Plenaire sessie:  

Waarom vaktaal belangrijk is voor het werk van verpleegkundigen en verzorgenden (en dus voor de cliënt) – Dr. Jessica Veldhuizen 

Voor verpleegkundigen en verzorgenden is het evalueren van zorgresultaten in de dagelijkse praktijk niets nieuws. Wat heb je nodig om de resultaten van jouw zorg zo goed mogelijk te evalueren en in te zetten voor verbetering van de zorg? Waar heb je wel en niet invloed op? En hoe kan het gebruik van één taal (Omaha System) daaraan bijdragen? 

Jessica Veldhuizen is onderzoeker bij de Hogeschool van Utrecht. Ze begon haar carrière als verpleegkundige en volgde haar studie verplegingswetenschappen op met promotieonderzoek naar resultaten van wijkverpleegkundige zorg.  

Workshops

Je kunt op de dag zelf kiezen welke twee workshops jij wilt volgen uit onderstaande sessies.

Workshop 1: Hoe Zorgbalans de basis op orde bracht 

Jolanda Kuiper en Elfriede Reitsma (wijkverpleegkundigen bij Zorgbalans) vertellen hoe ze stap voor stap de basis voor werken met Omaha System op orde hebben gebracht. Ze laten zien hoe leidende principes en later routekaarten – hebben ontwikkeld. Maar ze gaan vooral met jullie in gesprek. Waar loop je tegenaan in het werken met Omaha System binnen jouw organisatie en hoe zou je dit zelf kunnen oplossen? Een workshop boordevol praktische voorbeelden en tips vanuit Zorgbalans.  

Workshop 2: Samen met de cliënt beslissen over zelfredzaamheid. Hoe doe je dat en hoe leg je dat vast in het zorgplan?  

Zelfredzaamheid is voor veel cliënten belangrijk. Samen met de betrokken cliënt beslissen helpt om te kiezen voor zorg die aansluit bij wat deze nog zelf kan en bij wat voor hem/haar belangrijk is. Niet alle cliënten zijn gewend dat hen gevraagd wordt daarover na te denken. Voor verpleegkundigen en verzorgenden is het soms lastig het gesprek hierover aan te gaan.  

Ruth Pel (onderzoeker Vilans en Hogeschool Arnhem Nijmegen) en Sigrid Huisman (wijkverpleegkundige Amstelring en promotie onderzoeker bij Data Nurse) vertellen hoe zij de stappen van ‘samen beslissen over zelfredzaamheid’ in het zorgplan met Omaha System verwerken. Wat bespreek je samen met de cliënt en hoe leg je dit vast?  

Workshop 3: Wat kan je met een zorginhoudelijk dashboard? 

Bij data en dashboards wordt vaak aan managementinformatie gedacht. In een dashboard met zorginhoudelijke gegevens maak je gegevens die je dagelijks in het ECD vastlegt zichtbaar. Dit kan je inzichten geven en helpen met je werk. Bijvoorbeeld doordat je gemakkelijk verandering in de gezondheid van je cliënt(en) kunt volgen. Je kunt zien welke zorgvragen het meest voorkomen in jouw wijk, welke ziektebeelden voorkomen en wat daar over tijd in verandert.  

Mariëlle Zondervan (data-analist Vilans) neemt je - samen met een wijkverpleegkundige - aan de hand van voorbeelden mee in de mogelijkheden. Wat kan zo’n dashboard jou opleveren in je werk? 

Workshop 4: Tips over werken met ECD en hoe je met het Omaha System spel op één lijn komt.  

Rianneke Mulder (verpleegkundige en adviseur, bij Stichting Omaha System Support) zet je na een introductie zelf aan het werk. Hoe zorg je dat je op één lijn zit bij het vastleggen van de zorg met behulp van Omaha System? Samen gaan jullie spelenderwijs aan de slag met het Omaha System om meer inzicht te krijgen hoe je hierin als team het beste samenwerkt. Aan het eind van deze workshop ga je naar huis met tips over het ECD en volop ideeën om handiger en beter met Omaha System om te gaan.  

Mis deze kans niet om je kennis te vergroten en je te laten inspireren. 

Aanmelden

Voor onze leden is de bijeenkomst gratis. Ben je geen lid van Omaha System en wil je toch komen? Kosten voor niet-leden zijn € 100,-. Je kan je aanmelden via het evenementenportaal van Vilans

Let op: de eerste keer vragen we je om een account aan te maken. Het kan enkele uren – maximaal één (kantoor)werkdag - duren voor je account geactiveerd is. Na activeren krijg je het verzoek de registratie te voltooien en kun je je inschrijven. Ervaar je problemen tijdens het inschrijven? Mail naar registreren@vilans.nl.

Deel deze pagina via: