Naar hoofdinhoud Naar footer

AI en Verpleegkunde: wat leerden we op ACENDIO congres 2025?

Gepubliceerd op: 10-04-2025

Van 27 tot en met 29 maart vond ACENDIO 2025 plaats, een inspirerend internationaal congres over verpleegkundige verslaglegging en kunstmatige intelligentie (AI) in de zorg. Deskundigen, onderzoekers en zorgprofessionals uit verschillende landen kwamen samen om de nieuwste ontwikkelingen te bespreken en kennis te delen.

Rol AI en gestandaardiseerde verpleegkundige taal  

Het thema van ACENDIO 2025 was 'AI en Verpleegkunde'. De 3 keynote sprekers gingen in op hoe kunstmatige intelligentie de zorg kan verbeteren.

Dr. Maxim Topaz (VS) 

Dr. Topaz liet zien hoe AI verpleegkundigen kan helpen bij besluitvorming en betere patiëntenzorg. Zo heeft hij een AI-model ontwikkeld dat gesprekken analyseert tussen verpleegkundige en cliënt. AI filtert wat belangrijk is voor de cliënt uit een opname van het gesprek. Dit model is getraind aandacht te hebben voor de achterliggende vraag. Want er zijn in de praktijk nogal eens gemiste diagnoses. Een cliënt geeft bijvoorbeeld aan dat hij slecht slaapt door de pijn. De verpleegkundige handelt op pijn, terwijl voor de cliënt de nachtrust het belangrijkst is. Het AI model helpt bij deze diagnose. Wel moet het model nog leren emoties zoals sarcasme te herkennen.

Dr. Tamara Macieira (VS) 

Dr. Macieira benadrukte het belang van gestandaardiseerde verpleegkundige taal, zoals NANDA, NIC, NOC en Omaha System, en hoe AI kan helpen bij nauwkeurige verslaglegging. Deze standaarden maken het mogelijk om onderzoek te doen en te leren en verbeteren. Voor de tijd van de gestandaardiseerde verpleegtaal was Dr. Maciera enorm veel tijd kwijt om de gegevens uit de vrije tekstvelden in het Elektronisch Cliëntendossier (ECD) te halen. Om deze vervolgens handmatig om te zetten naar gestandaardiseerde taal. Dit heeft haar jaren gekost. 

Dr. Fabio D'Agostino (Italië) 

Dr. D'Agostino besprak hoe technologie verpleegkundige documentatie kan verbeteren en werkprocessen efficiënter maakt. Doordat we nu informatie gestandaardiseerd invoeren in het ECD kunnen we data samenvoegen, analyseren en inzichten verkrijgen. Zijn onderzoek heeft geholpen de ligduur in ziekenhuizen te verkorten.

Inzichten  

Naast deze inspirerende keynotes waren er interactieve sessies en workshops over de praktische toepassingen van AI in de zorg, waar wij er ook drie van mochten geven over de app Mijn Kracht Mijn Gezondheid en over dashboard en samen beslissen met DataNurse. De discussies leverden waardevolle inzichten op over hoe technologie verpleegkundigen kan ondersteunen in hun werk. 

Ik heb nu scherp op mijn netvlies dat de AI-modellen ook getraind moeten worden met verpleegkundige taal. En dat we als beroepsgroep moeten oppassen dat we niet te laat meegaan in de AI-ontwikkelingen. Zodat de AI-modellen straks niet allemaal alleen medisch getraind zijn.

Rianneke Mulder, Adviseur bij Vilans

Wat bij mij het meest is blijven hangen is dat verpleegkundigen het leiderschap kunnen en moeten nemen om goed te (kunnen) werken met een gestandaardiseerde verpleegkundige taal, zoals het Omaha System. En dat dit, stapje voor stapje, gebeurt over de hele wereld.

Marieke Goris, oud-verpleegkundige en onderzoeker Vilans

Omaha System Nederland op het congres 

Voorafgaand aan het congres verzorgde stichting Omaha System Support een sessie over Omaha System in Nederland. We lieten zien wat Stichting Omaha System Support doet in Nederland en hoe de wijkverpleging in Nederland georganiseerd is. Verder bespraken we het belang van een goed werkend ECD voor zorgprofessionals. Een goed ECD helpt niet alleen bij administratieve taken, maar verbetert ook de kwaliteit van zorg en verslaglegging. 

Daarnaast lieten we een video zien over het didactisch elektronisch patiëntendossier (EPD), waarin Omaha System is geïntegreerd. Dit leerplatform gaat studenten helpen om te oefenen met Omaha System en het werken met een ECD. Hierdoor kunnen zij zich beter voorbereiden op de praktijk. 

Je kunt de video bekijken op de website van Didactisch EPD

Terugblik en vooruitblik 

ACENDIO 2025 bood een geweldige kans om te leren van internationale experts en inzichten te delen. Het congres maakte duidelijk hoe belangrijk gestandaardiseerde verpleegkundige taal is en hoe AI de zorg kan versterken. 

Stichting Omaha System Support blijft zich inzetten voor het ondersteunen van zorgprofessionals en onderwijsinstellingen. We blijven werken aan de implementatie en verbetering van Omaha System, zodat verpleegkundigen optimaal gebruik kunnen maken van een goed functionerend ECD. We kijken uit naar nieuwe samenwerkingen en de volgende editie van ACENDIO!

Deel deze pagina via: