Naar hoofdinhoud Naar footer

Data uit het Omaha System: wat kun je ermee?

Gepubliceerd op: 21-03-2024

Informatie invullen in het elektronisch zorgdossier(ECD) kost iedereen veel tijd en energie, maar zo kunnen we samen continuïteit en goede overdracht waarborgen. Wat we echter vaak vergeten is dat dankzij deze input een schat aan informatie in dit systeem zit. En als we er toch zoveel energie instoppen, kunnen we er beter zo veel mogelijk profijt van hebben.

Tijdens de Slimme Zorg Estafette namen Marieke Goris (adviseur) en Tamara Bouwman (onderzoeker) de deelnemers mee in welke vragen je kan beantwoorden met data uit Omaha System. Dat is veel meer dan velen beseften. In dit artikel vertellen we meer over de opbouw van Omaha System en hoe je gestructureerd gewenste informatie kunt ophalen.  

Om te zorgen dat we elkaar begrijpen is een uniforme manier van registreren essentieel. Via Omaha System gebruik je allemaal dezelfde taal om de stappen van het zorgproces in het ECD vast te leggen. 

De rol van data in de zorg 

Informatie goed vastleggen is van belang om samen met collega’s de juiste zorg te kunnen bieden aan de juiste cliënt, op het juiste moment. Zo waarborg je continuïteit van zorg, maar het kan ook inzicht geven welke zorg je allemaal biedt in je team of in je organisatie. Je kunt de data dus ook gebruiken om van te leren en de kwaliteit van de zorg te verbeteren.  

Je kunt data inzetten voor antwoorden op vragen op verschillende gebieden zoals:  

Cliënten:

  • Hoeveel cliënten hebben wij in de zorg met een bepaalde zorgvraag? Bijvoorbeeld hoeveel mensen hebben hulp nodig bij het innemen van de juiste medicijnen? Of hoeveel mensen met dementie hebben ondersteuning nodig bij hun dagstructuur?
  • Wat is de top 10 meest gebruikte aandachtsgebieden? 

Zorgverlening:  

  • Welke zorgverlening geven wij aan cliënten met het aandachtsgebied ‘cognitie’.  
  • Welke acties en actievlakken zijn er aangevinkt bij het aandachtsgebied ‘cognitie’? 

Zorgvraag team overstijgend:  

  • Welke cliënten hebben wij in zorg?  
  • En welke cliënten bij het team in een andere wijk van onze organisatie?  
  • Welke overeenkomsten en verschillen zijn er tussen teams?
‘Beginnen met gewoon tellen wat er allemaal voorkomt kan al goed inzicht geven. Je hoeft niet gelijk een hele analyse erop los te laten.’

Tamara Bouwman, onderzoeker

Wil je toch meer de diepte in? Hoe kun je de data dan begrijpen? 

Stichting Omaha System support gebruikt vier stappen om je te helpen de data te begrijpen. Door deze stappen samen langs te lopen ga je patronen herkennen en heb je aanknopingspunten voor gesprek en verbetering. 

1. Herkennen  

Herkennen jullie de gegevens, komen ze overeen met jullie beeld van de dagelijks zorgpraktijk? Bijvoorbeeld de veelgebruikte aandachtsgebieden. 

2. Begrijpen  
Kunnen jullie de gegevens verklaren? Begrijp je waarom ze zijn zoals ze zijn? Bijvoorbeeld waarom bepaalde aandachtsgebieden veel voorkomen en anderen niet? 

3. Waarderen  

Wat vinden jullie van de gegevens? Vinden jullie ze goed of slecht? Wat zijn de uitgangspunten voor goede zorg en zie je die terugkomen in deze gegevens? 

4. Handelen 

Is het nodig om te handelen op basis van deze gegevens? Zijn er verbeteracties nodig? Is scholing nodig op een bepaald ziektebeeld? 

Hoe ziet Omaha System data eruit?

Je doorloopt het verpleegkundig proces volgens vaste stappen. In onderstaande weergave van de stappen van Omaha System zie je de verschillende stappen van het zorgproces via kleurcodes. Deze stappen van het zorgproces, waar de kleuren voor gebruikt worden komen ook terug in de data. De rode vlakken gaan over de zorgvraag, de blauwe vlakken gaan over de uitkomsten en het gele vlak gaat over de zorgverlening.

Je kunt een overzicht (laten) maken van de kenmerken van de cliënten waar je als team voor zorgt. Bijvoorbeeld welke signalen en symptomen zijn aangevinkt. Ook kun je huidige scores afzetten tegen de streefscores. Onderstaande figuur laat bijvoorbeeld zien welke aandachtsgebieden veel voorkomen. 

‘Als iedereen de stappen van het zorgproces zorgvuldig vastlegt via Omaha System, kun je er heel veel mee. Maar ook al wordt het nog niet volledig ingevuld, kun je al veel leren dankzij de data.’

Tamara Bouwman, onderzoeker

Wil je meer halen uit de data in Omaha System?  

Begin met een top 5 van vragen waar je graag antwoord op hebt en ga aan de slag. Eerst eens wat inspiratie opdoen? Kom dan naar de netwerkbijeenkomst van Data Nurse. Je leest er op deze pagina meer over. 

Meer informatie?

Deel deze pagina via: