Blog Jennie Mast: simpel of niet?

U bevindt zich hier: Home | Nieuws | Nieuws | Blog Jennie Mast: simpel of niet?

Blog Jennie Mast: simpel of niet?

13 april 2016

Jennie Mast

Vorige week was ik op de Zorg & ICT beurs. Er reed een robot langs en de meest flitsende presentaties over het digitaal ondersteunen van het zorgproces kwamen voorbij. Prachtige stands met vooral veel mannen in pakken. Automatisch dringt zich bij mij de vraag op waar de zorgmedewerker in dit verhaal blijft. Digitalisering biedt enorm veel mogelijkheden, maar hoe helpt het hen nu echt om zo goed mogelijke zorg te bieden?

Vanuit de stichting Omaha System Support ondersteunen we nu bijna 2 jaar organisaties die hun zorgplannen willen onderbouwen met een classificatie. Met als doel om zorgmedewerkers te helpen hun plannen eenduidig en transparant te maken. Met eenheid van taal. Ook hier hoor ik vaak de vraag of dit de zorgmedewerker wel helpt. Wordt het niet veel te ingewikkeld en te complex?

Ja en nee. Het werken met een classificatie in de dagelijkse praktijk is nieuw. Met de nieuwe elektronische cliëntdossiers komen classificaties nu direct bij de zorgverleners en in de zorgplannen terecht. Hoe omschrijf je dan wat er speelt bij een cliënt, wat je wilt bereiken en wat je gaat doen?
Het is wennen om dat in dezelfde soort termen vast te leggen en toch op maat te blijven werken.
Maar als dat lukt, werkt het sneller, beter en handiger. Het aantal voorbeelden uit de praktijk groeit. Zorgverleners zijn er blij mee.

Anders werken vraagt ook om het loslaten van de huidige manier van werken. Loslaten van alle hulpmiddelen die we ongemerkt in verschillende structuren en vormen van verantwoording hebben ingebouwd. Loslaten van alle lijstjes en vaste gewoontes. Loslaten van de druk van anderen op ‘onze dossiers’. Met de nieuwe elektronische dossiers hebben we de kans om de zorgplannen te professionaliseren. Goed vastleggen wat we doen, waarom en hoe, op een slimme manier.

Laten we er voor waken om in die nieuwe mooie mogelijkheden oude patronen in te bouwen. Laten we ons bewust zijn van wat wij als verpleegkundigen willen en nodig hebben om ons vak goed uit te voeren en vast te leggen wat we doen. Laten we als verpleegkundigen alert zijn op de kansen die we nu krijgen en hierover actief meedenken. Laten we open kijken naar wat beter kan en de ICT gebruiken en aan ons verbinden om ons te helpen.

De robot rijdt voorbij. De toekomst is dichterbij dan we denken. Kom op zorgmedewerkers: denk mee en laten we het simpel houden!

Over Jennie Mast

Jennie Mast is projectleider van het Omaha System bij Vilans.


 

Facebook Twitter LinkedIn

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.