Omaha System versus verantwoording

U bevindt zich hier: Home | Nieuws | Nieuws | Omaha System versus verantwoording

Omaha System versus verantwoording

14 juli 2015

Het Omaha System is een wetenschappelijk gevalideerd en erkend classificatiesysteem voor de gezondheidszorg. Het biedt taal en een logica om het totale zorgproces te beschrijven en transparant te maken, ook voor externe partijen. Maar wat is er mogelijk met het Omaha System als het gaat om verantwoording naar bijvoorbeeld inspectie of zorgverzekeraars?

De belangrijkste punten op een rij:

  • Het Omaha System is ontwikkeld vanuit een samenhangende visie en logica. Het is essentieel om deze basis niet te wijzigen. Anders wijzig je het systeem en is er geen eenheid van taal meer. Juist door deze basis en de daarbij horende termen te gebruiken is het mogelijk om analyses en vergelijkingen te doen die de gezondheidszorg verder helpen.
  • Als een organisatie heeft gekozen voor het Omaha System is dit leidend. De combinaties met mogelijk andere classificaties zoals Nanda maken het vastleggen van gegevens in een zorgplan onoverzichtelijk en complex.
  • Het opleveren van bijvoorbeeld uren na een indicatiestelling, planning van routes, risico-inventarisaties, protocollen, kwaliteitssystemen en instrumenten kan gekoppeld worden aan een ECD door ICT-leveranciers. Dit zit niet in het Omaha System zelf, maar door het logisch in een ECD bij elkaar te zetten ervaren zorgprofessionals nog meer de waarde van deze nieuwe manier van vastleggen van allerlei informatie over de zorg. Elke ICT-leverancier kan eigen keuzes maken wat ze wel of niet in het ECD integreren.
  • Het initiatief rond het Omaha System is juist door zorgorganisaties zelf genomen om vanuit de zorginhoud op een slimme en effectieve manier te onderbouwen wat we doen en wat het oplevert. Het aan allerlei eisen willen voldoen kan juist ongewenste en onnodige bureaucratie opleveren. Wij pleiten voor effectief en slim zaken vastleggen.

Facebook Twitter LinkedIn

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.