Naar hoofdinhoud Naar footer

Weinig gebruikte aandachtsgebieden in Omaha System

De aandachtsgebieden ‘persoonlijke zorg', 'medicatie' of 'cognitie' komen in de meeste zorgplannen wel voor. Maar denk je er ook wel eens aan om het aandachtsgebied 'sociaal contact' of 'rouw' te kiezen?

Omaha System bestaat uit 42 aandachtsgebieden. Toch blijkt uit de data dat een aantal aandachtsgebieden weinig en sommige bijna nooit gebruikt worden. Natuurlijk hangt dit van de omgeving en situatie af, want 'buurt/werkplek veiligheid' zijn vaak niet van toepassing. Maar het kan interessant zijn om eens verder te kijken dan de aandachtsgebieden waar je meestal op uitkomt.

Zo gebruik je weinig gebruikte aandachtsgebieden

Aandachtsgebieden stel je vast op basis van de signalen en symptomen, observaties en metingen die je bij de cliënt doet. Daarnaast verzamel je gegevens door middel van een goed gesprek met de cliënt (en de familie/verwanten). Bij het vaststellen van aandachtsgebieden stel je jezelf steeds de vraag waarom je bij de cliënt komt, wat je wilt volgen bij de cliënt, en welke gebieden je wilt monitoren. Het kan dan een valkuil zijn om bij de meer medische aandachtsgebieden uit het ‘fysiologisch domein’ en ‘gezondheidgerelateerd gedrags-domein,’ uit te komen, zoals ‘persoonlijke zorg’, of ‘medicatie’.

3 tips die je kunnen helpen:

Tip 1:

Het Nederlands Wijkverpleegkundig Genootschap heeft een kwaliteitsstandaardaard anamnese ontwikkeld. Hierin staan vragen die als voorbeeld kunnen dienen tijdens het gesprek met je cliënt. Je zult merken dat je dan bij meer aandachtsgebieden uit het ‘omgevingsdomein’ en ‘psychosociaal domein’ komt, zoals ‘sociaal contact’, ‘rolverandering’ en ‘rouw’.

Tip 2:

Stichting Omaha System Support heeft de toolkit welbevinden ontworpen om je te helpen om aandacht te hebben voor het welbevinden van je cliënten. Want hoe leg je welbevinden vast het in het zorgplan van je cliënt? In de toolkit staat informatie, tips en werkvormen om welbevinden te borgen in het zorgplan.

  • Een paar voorbeelden van weinig gebruikte aandachtsgebieden om welbevinden vast te leggen (zie Downloads)

Tip 3:

De voorbeeldzorgplannen van stichting Omaha System Support kunnen je ook helpen om bij minder gebruikelijke aandachtsgebieden uit te komen. Het is niet de bedoeling dat alle aandachtsgebieden en interventies uit het voorbeeldzorgplan worden overgenomen in het zorgplan van je cliënt. Wel helpen de voorbeeldzorgplannen om tot aandachtsgebieden te komen voor je cliënt waar je misschien op het eerste gezicht niet aan hebt gedacht. De voorbeeldzorgplannen zijn gemaakt door (wijk)verpleegkundigen en zijn gebaseerd op landelijke richtlijnen. Zo neem je op een eenvoudige manier kennis van de actuele richtlijnen.

  • Een paar voorbeelden van weinig gebruikte aandachtsgebieden uit voorbeeldzorgplannen (zie Downloads).

Nieuws over Omaha System?

Wil jij op de hoogte blijven over Omaha System? En wil je geen tips meer missen? Schrijf je dan hieronder in voor onze nieuwsbrief. Elke week ontvang je deze dan in je mailbox.

Downloads