Veelgestelde vragen over Omaha System en het Kwaliteitskader

U bevindt zich hier: Home | Veelgestelde vragen | Omaha system en kwaliteitskader

Veelgestelde vragen over Omaha System en het Kwaliteitskader

Hieronder staan alle veelgestelde vragen en antwoorden over het Omaha System en het Kwaliteitskader. Kijk in het overzicht of het antwoord op je vraag misschien al een keer gegeven is. Staat het antwoord er niet bij neem dan contact met ons op of neem een kijkje bij de overige veelgestelde vragen.

Loop je in de praktijk tegen een vraag aan over het gebruik van het Omaha System? Stel je praktijkvraag!

 • Hoe past Omaha System in het Kwaliteitskader

  Het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg (externe link) is vanaf 2017 van toepassing voor de verpleeghuiszorg. Het Kwaliteitskader wijkverpleging (externe link) (verpleging en verzorging thuis) is in juni 2018 officieel opgenomen in het register van het Zorginstituut Nederland (ZiNL). Het accent ligt op 'samen leren' als basis voor kwaliteitsverbetering. Kwaliteit ontstaat als je steeds terugkijkt of je het goede hebt gedaan, daaruit leert en vervolgens verbeteracties onderneemt. Dit is een cyclisch proces.

  Omaha System beschrijft het zorgproces ook cyclisch en methodisch. Na de laatste stap (evaluatie) begint de cyclus opnieuw, en kunnen op basis van bevindingen/ uitkomsten de doelscores en acties worden aangepast. Ook kunnen de gegevens, die met Omaha System worden vastgelegd, gebruikt worden als feedback om te leren en verbeteren.

 • Omaha System en veilige zorg

  Voor het kwaliteitskader verpleeghuiszorg ontwikkelden V&VN en Verenso de indicatoren voor basisveiligheid (Medicatieveiligheid, Decubituspreventie, Gemotiveerd gebruik van vrijheidsbeperkende maatregelen en Preventie van acute ziekenhuisopname). Deze komen in de plaats van de eerder verplichte risicosignaleringen. Er zullen ook indicatoren voor andere relevante veiligheidsthema’s worden ontwikkeld.

  Uitgangspunt is dat de indicatoren bruikbare informatie opleveren voor zorgverleners om in de praktijk te leren en verbeteren. De gegevens, die met Omaha System worden vastgelegd, kunnen hiervoor gebruikt worden.

Facebook Twitter LinkedIn

Inschrijven nieuwsbrief

 • Mevrouw Heer

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.