Naar hoofdinhoud Naar footer

In 3 stappen aan de slag met data uit Omaha System

Gepubliceerd op: 04-07-2024

Stichting Omaha System support maakte een 3-stappenplan om aan de slag te gaan met data. Uit gesprekken met zorgteams blijkt dat ze enthousiast worden als ze zien wat hun data voor de zorgverlening kan betekenen. Ga met elkaar in gesprek en ontdek ook wat je kunt leren van de zorginhoudelijke data in jouw organisatie. Maar hoe pak je dit aan? En met wie?

Voor wie?  

Dit stappenplan helpt jou als e-nurse, CNIO of andere initiatiefnemer, samen met zorgteams, de eerste stappen te zetten om ‘iets’ te doen met zorginhoudelijke data.

Wat is 'zorginhoudelijke data'?

Dagelijks leggen zorgmedewerkers grote hoeveelheden gegevens vast in het digitale zorgdossier. Veel zorgmedewerkers doen dit met Omaha System.

Wanneer deze gegevens zorgvuldig en geordend worden vastgelegd, heb je een schat aan informatie bij elkaar in een 'database'. Uit deze data is veel nuttige informatie te halen. Dit doe je door data precies en zorgvuldig te bekijken en begrijpen (data-analyse).

Informatiebehoefte zorgmedewerkers vastellen 

In de praktijk zien we vaak dat vanuit de afdeling ICT of het management data geanalyseerd wordt, maar wat is nou de behoefte van de zorgmedewerkers? Wat helpt hen?  

In het stappenplan vind je handvaten om met geïnteresseerde zorgteams het gesprek aan te gaan over data. Ook krijg je voorbeelden van vragen die je kunt stellen om de behoefte van je team boven tafel te krijgen. Samen met je team bepaal je aan welke data je écht wat hebt en hoe je deze informatie in je organisatie deelt. Dat kan gaan van inzicht in de verdeling van aandachtsgebieden per wijk of welke soort acties en actievlakken beter werken dan andere.  

'Omdat data analyseren voor veel zorgteams nieuw is, helpt het om met elkaar hierover in gesprek te gaan.'

Met welke vragen gaan jullie aan de slag? 

Welke informatie van de zorgteams is nodig om de data te kunnen begrijpen en uitleggen? En hoe bepaal je samen met het zorgteam welke Omaha System-data voor jullie vragen interessant en relevant is? Maar ook: hoe gebruiken de verschillende zorgteams het Omaha System binnen het ECD en wat betekent dat voor de zorgdata die wordt vastgelegd?  

3-stappenplan 

De verschillende stappen helpen om met elkaar in gesprek te gaan over de zorginhoudelijke data die zorgmedewerkers al vastleggen.  

  1.  Welke vragen spelen er in het team? 
  2. Hoe komt data tot stand en welke zelfgemaakte werkafspraken zijn er over welke data worden vastgelegd in het zorgdossier? 
  3. Wat kan je leren van de data? Aan de slag met 4 principes: herkennen, begrijpen, waarderen en handelen. 

Allemaal vragen die aan bod kunnen komen wanneer jullie bij elkaar komen en die helpen om het proces op gang te brengen. 

Downloads

Deel deze pagina via:

Soort

Stappenplan