Voorbeeldzorgplannen
We hebben met een werkgroep inmiddels meerdere voorbeeldzorgplannen gemaakt van veelvoorkomende onderwerpen in de VVT. De werkgroep bestond uit wijkverpleegkundigen, experts en kwaliteitsadviseurs van Allerzorg, Buurtzorg, Land van Horne, Marente, Mijzo, Surplus, Thebe, Topaz, Zorgaccent en Zorgbalans. Zij beoordeelden de concepten en testten ze in de praktijk.
Voorbeeldzorgplannen zijn hulpmiddel
Verpleegkundigen en verzorgenden kunnen de voorbeeldzorgplannen als hulpmiddel gebruiken bij het assessment en bij de uitvoering van de zorg. Met deze zorgplannen maak je een plan op maat voor een individuele cliënt. Dit betekent dat je bewust kiest wat wel of niet van toepassing is. Het zijn met nadruk voorbeeldzorgplannen en geen standaardzorgplannen.
De voorbeeldzorgplannen combineren de Omaha-systematiek met inhoudelijke landelijke richtlijnen en expertise uit het veld. Naast gebied-soort actie-actievlak staan in de specificatie puntsgewijs de relevante onderdelen van deze landelijke richtlijnen. Zo gebruik je als zorgmedewerker niet alleen de Omaha-systematiek, maar neem je ook op een eenvoudige en snelle manier kennis van de actuele standaarden en toets je je individuele zorgplan met het voorbeeldzorgplan en de actuele kennis.
Kenmerken voorbeeldzorgplannen
Wat zijn voorbeeldzorgplannen precies? We zetten 6 kenmerken voor je op een rij:
- Hulpmiddel om plan op maat te maken voor individuele cliënt.
- Overzicht van alle mogelijke aandachtsgebieden en alle mogelijke interventies.
- Combinatie van Omaha-systematiek met inhoudelijke landelijke richtlijnen en expertise uit het veld.
- Ontwikkeld in samenwerking met verpleegkundigen.
- Voorbeeldzorgplannen, géén standaardzorgplannen.
- Aantal ECD-leveranciers heeft voorbeeldzorgplannen ingebouwd in ecd’s. Nog gemakkelijker!
Werkwijze
De voorbeeldzorgplannen omvatten alle mogelijke aandachtsgebieden met alle mogelijke interventies. Dit zijn er dus veel. Het is uitdrukkelijk niet de bedoeling dat alle aandachtsgebieden en interventies worden overgenomen in een individueel zorgplan. Per onderdeel kijkt de zorgmedewerker wat wel en niet past bij de eigen cliënt in zijn context. Ook kan de zorgmedewerker de specificaties aanpassen voor het op maat maken van het plan.
Het Omaha System zorgt voor eenheid van taal en het gebruik van de voorbeeldzorgplannen stimuleert dit nog verder. Maar geen cliënt is hetzelfde, dus het blijft zaak dat verpleegkundigen en verzorgenden goed kijken naar de cliënt en blijven nadenken over de zorg. De voorbeeldzorgplannen kunnen daarbij dienen als ondersteuning, niet om te sturen.
ECD-leveranciers
De aangesloten ECD-leveranciers ontvangen de voorbeeldzorgplannen en kunnen ze inbouwen in het zorgplan als keuze-optie. Hierbij zijn twee mogelijke ingangen:
- het ziektebeeld: de zorgmedewerker kiest voor het hele voorbeeldzorgplan van het betreffende ziektebeeld of de aandoening;
- het aandachtsgebied (of de interventie bij het aandachtsgebied), bijvoorbeeld decubitus en wondzorg gekoppeld aan het aandachtsgebied huid.