Naar hoofdinhoud Naar footer

Project Proeftuin Wijkverpleging van start gegaan

Stichting Omaha System Support doet samen met de Academische Werkplaats Verpleegkunde in de Wijk, Netwerk Utrecht Zorgt voor Ouderen (NUZO) en Universiteit Twente mee met het project Proeftuin Wijkverpleging. In dit project worden verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten in de wijkverpleging in de gelegenheid gesteld om te leren reflecteren op het gebruik van de kwaliteitsstandaarden mantelzorgbelasting en eenzaamheid. Het project is gefinancierd door ZonMw vanuit het programma Ontwikkeling Kwaliteitsstandaarden.

Marleen Versteeg, adviseur bij Stichting Omaha System Support, is blij met de deelname aan het project. ‘Het is belangrijk om te reflecteren op het gebruik van kwaliteitsstandaarden in de praktijk. We zijn daarom blij dat wij op onze manier kunnen bijdragen aan dit project. Leren van data is een van de reflectiemethoden die we gaan uitproberen. Dit is vanuit de stichting een belangrijk speerpunt. Ook van de data uit het veel gebruikte classificeringssysteem, Omaha System, kun je namelijk veel leren.’ Behalve op Leren van data richt het project zich ook op de methoden Mentoring en Shadowing.

Actieonderzoek

De beoogde reflectiemethodieken worden doormiddel van actieonderzoek (door)ontwikkeld. De actieonderzoekers nemen actief deel aan de praktijk. Hierdoor ontstaat er een lerende praktijk, die continu verandert en kennis ontwikkelt die van directe waarde is voor diezelfde praktijk. Ook wordt door middel van actieonderzoek geëvalueerd in hoeverre de zorgprofessionals handelen in de geest van de standaarden en wanneer er (bewust) is afgeweken.

De voorbereidingen voor het project Proeftuin Wijkverpleging zijn begin 2021 van start gegaan. Het project loopt drie jaar. Begin 2024 worden de resultaten verwacht. Deelnemende partijen aan het project zijn UMCU, HU, LRJG, Axioncontinu, De Rijnhoven, Careyn, Netwerk Utrecht Zorg voor Ouderen (NUZO), Stichting Omaha System Support, Vilans en Universiteit Twente.

Lees meer op Omaha System