Bekijk en lees het verslag van het Omaha System Congres

U bevindt zich hier: Home | Nieuws | Nieuws | Bekijk en lees het verslag van het Omaha System Congres

Bekijk en lees het verslag van het Omaha System Congres

1 december 2016

Op 30 november kwamen 300 belangstellenden naar Ede voor het Grote Omaha Congres. De dag stond in het teken van ervaringen delen en horen wat er de afgelopen 2 jaar, vanaf de start van het project, is bereikt. En dat is best wel wat! Bekijk hier de opbrengsten van de dag.

Het plenaire programma

Inge Borghuis, voorzitter van Omaha System Support opende de dag. Ze ging in gesprek met wijkverpleegkundigen over werken met het Omaha System. Dat leverde mooie ervaringsinzichten op. De wijkverpleegkundigen vinden het systeem zeer volledig en begrijpelijk. Er mogen nog wel meer opleidingen aansluiten bij het systeem, was de mening.

In gesprek met wijkverpleegkundigen
Inge Borghuis (rechts) in gesprek met wijkverpleegkundigen. Meer foto's in het foto-album.

Karen Martin, grondlegger van het Omaha System hield een duidelijk verhaal over het ontstaan en de huidige status van het Omaha System. Prof. dr. Marieke Schuurmans, gaf inzicht in de wetenschappelijke opbrengsten en Matthias van Alphen, eindverantwoordelijke Amstelring Wijkzorg deelde zijn praktijkervaringen met de zaal.

De workshops

Implementatie Omaha System intramuraal en in de wijk

Tijdens deze workshop vond een actieve dialoog plaats. De aanwezigen deelden hun ervaringen over het werken met het Omaha System in de praktijk. Hier leest u de bevindingen van het gesprek;

  • 'Het is belangrijk om medewerkers die met het Omaha System gaan werken naast scholing ook training in de praktijk te geven. Op de locatie waar de medewerker werkt.'
  • 'Het heeft bij de implementatie van het Omaha System enorm geholpen om medewerkers eerst een scholing ‘klinisch redeneren’ te geven.'
  • 'Realiseer je dat ook de ondersteunende processen aangepast moeten worden als je met het Omaha System gaat werken.'
  • 'Zorgprofessionals zijn enorm actiegericht. Wanneer je met het Omaha System gaat werken moet je leren je af te vragen waarom je iets doet. Je moet op een andere manier gaan denken!'
  • 'We missen een plaats in het Omaha System waar je informatie kwijt kunt over ‘wie de cliënt is'.'
  • 'Het is enorm belangrijk het ECD samen met de gebruikers in te richten, zodat het zorgproces optimaal gefaciliteerd wordt.'

Download presentatie deel 1 (pdf)
Download presentatie deel 2 (pdf)

De verbinding tussen onderwijs (mbo en hbo) en praktijk

Hetty Smilde, Erica Wijnands

Het Omaha system is binnen de thuiszorg in Nederland snel omarmd en ingevoerd bij veel organisaties. Op scholen is deze classificatie nog minimaal in beeld. Hoe kan het onderwijs beginnende beroepsbeoefenaren, maar ook huidige zorgprofessionals helpen om op de juiste manier hierover kennis te vergaren en de juiste vragen te blijven stellen. Aan de hand van stellingen werd op deze vragen een antwoord gezocht.

Professionalisering van de zorg met het Omaha System

Elly van Haaren, Carina Pittens

Er vond een geanimeerd gesprek plaats over wreken met een classisifatiesysteem. Hoe doe je dit effectief. Hoe kun je zorgplannen inzetten en een goede intervisie met wijkverpleegkundingen realiseren.

Onderzoek: welke informatie haal je uit de data vanuit verschillende perspectieven bekeken?

Karen Monsen, Nicole Koster, Aenne Werner

Welke informatie haal je uit de data vanuit verschillende onderzoeksperspectieven bekeken? Hoe kan onderzoek helpen om de juiste analyses te doen van de vastgelegde gegevens, wat kunnen zorgprofessionals hier mee, en wat levert het op? Karen Monsen liet vanuit internationaal perspectief zien wat er kan met onderzoek. Nicole Koster presenteerde haar eerste verkenningen met Nederlandse gegevens uit het Omaha system.

Workshop Introductie van het Omaha System: een korte en actieve kennismaking

Dorien Ruiter, Emerentia Grootscholen

Na een korte introductie gingen alle deelnemers zelf aan de slag met het Omaha System spel. De (spel)teams waren zeer gemêleerd; van docenten, verpleegkundigen tot ICT-ers. Iedereen was druk in gesprek. ‘Waar beginnen we?’ ‘Waarom maak jij die keuze?’ ‘Hoe zit dat met Status, Kennis en Gedrag?’ Veel van de deelnemers waren positief en vonden het goed om zo met elkaar in gesprek te gaan over het verpleegkundig proces.

Omaha System spel

Workshop Eenheid van Taal

Jennie Mast, Renate Kieft, Helen de Graaf

In deze workshop gingen de deelnemers met elkaar in gesprek over hun wensen en behoeften als het gaat om standaardiseren en systemen rond het primaire proces. De huidige stand van zaken is voor veel zorgmedewerkers erg complex. Wensen die duidelijk naar voren kwamen zijn:

  1. We willen één standaard Nederlandse vaktaal
  2. De cliënt en de relatie staat centraal en moet centraal blijven
  3. Systemen moeten aan de achterkant aan elkaar te koppelen zijn zodat het beter werkt in overdracht situaties.
  4. We moeten leren hier slim en efficiënt mee om te gaan en hierin te sturen als het kan naar onze behoeften.

De cartoons

Drie acteurs volgden het congres nauwlettend. Zij keken met een frisse blik naar het Omaha System. Aan het einde van de dag deelden zij hun impressies met ons door middel van een mooi optreden. Ook tekenden zij cartoons. Bekijk ze hier.

Cartoon

De foto’s

Onze fotograaf heeft een mooi beeldverslag gemaakt van de dag. Bekijk ze in dit foto-album. Klik op de miniatuur voor een vergroting. De foto’s downloaden kan ook.

Team Omaha System Support

Facebook Twitter LinkedIn

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.