Veelgestelde vragen over registratie en inzicht in gegevens

U bevindt zich hier: Home | Veelgestelde vragen | Registratie en inzicht in gegevens

Veelgestelde vragen over registratie en inzicht in gegevens

Hieronder staan alle veelgestelde vragen en antwoorden van de rubriek 'Registratie en inzicht in gegevens'. Kijk in het overzicht of het antwoord op uw vraag misschien al een keer gegeven is. Staat het antwoord er niet bij neem dan contact met ons op of neem een kijkje bij de overige veelgestelde vragen.

Loop je in de praktijk tegen een vraag aan over het gebruik van het Omaha System? Stel je praktijkvraag!

  • Is het Omaha System een verantwoordingssysteem?

    Nee, het is geen verantwoordingssysteem, het is een taal waarmee het hele zorg- en begeleidingsproces vastgelegd wordt. Je kunt het gebruiken om de resultaten van je zorg- en dienstverlening te laten zien en te onderbouwen. Zo kun je de zorgverlening transparant beschrijven en de kwaliteit van zorg verhogen en inzichtelijk maken. De gegevens, die met Omaha System worden vastgelegd, kunnen gebruikt worden voor feedback om te leren en de zorg te verbeteren en om onderzoek te doen.

  • Is het Omaha System een registratiesysteem?

    Nee, het is een classificatiesysteem om je te ondersteunen in je dagelijks werk. De classificatie (de gebruikte termen en definities) staat vast. In een ICT-versie (elektronisch cliënten dossier) helpt het wel om direct je zorgplan bij te werken of aan te passen. Ook kun je er andere registraties aan te koppelen. Of dit wenselijk is, is een keuze van de organisatie. Voortgangsrapportages, protocollen, instrumenten of richtlijnen zijn via ICT te koppelen in een ECD gebaseerd op het Omaha System.

  • In hoeverre krijgen zorgverzekeraars inzicht in de metingen?

    Zorgverzekeraars hebben geen inzicht in de gegevens die organisaties vastleggen met Omaha System. Wel willen verzekeraars afspraken maken over bijvoorbeeld het gebruik van een classificatie als onderlegger voor het ECD zodat gegevens op een vergelijkbare wijze en geanonimiseerd niveau groepsgewijs vergeleken of ingezien kunnen worden. Sinds januari 2017 moeten alle zorgaanbieders van thuiszorgorganisaties verplicht werken met een geautomatiseerd classificatiesysteem. Verzekeraars moeten met zorgaanbieders, ActiZ en andere partijen afspreken wat hierin kan en mag. Dit geldt ook voor andere classificaties. 

Facebook Twitter LinkedIn

Inschrijven nieuwsbrief

  • Mevrouw Heer

Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.